Linkbuilding


Een van de belangrijkste aspecten van zoekmachine optimalisatie is linkbuilding. Zoekmachines herkennen en waarderen links van externe websites naar uw website. Met name als deze afkomstig zijn van websites met een hoge authoriteitswaarde. Linkbuilding, waaronder link populariteit valt, is één van de ruim 200 algoritmen die Google op dit moment gebruikt. Dit algoritme bepaalt in grote mate de Pagerank technologie.

Link populariteit

Link populariteit wordt berekend aan de hand van het aantal inkomende links en, nog belangrijker, aan de hand van de authoriteit van de linkende website. Het gaat dus niet alleen om het aantal inkomende links. Veel belangrijker is het dat de links afkomstig zijn van websites met een hoge authoriteit. Bij goede linkbuilding heeft het weinig zin om een link te krijgen van een website over meubilair terwijl je eigen website informatie over mobiele telefoons geeft. Veel interessanter is het als een telecom aanbieder naar uw website zou linken. Anderzijds is het niet onverstandig om ook vanaf de eigen website naar een zgn. “authority site” te linken. Denk bijvoorbeeld aan een onafhankelijke vergelijkingssite.

Ankertekst (anchortext)

Het gebruik van de juiste ankertekst is van grote waarde bij linkbuilding. Worden in de link algemene teksten gebruikt zoals “lees verder”, “naar de website” of “ga naar” dan is de linkwaarde minder. Veel beter is het om in de linktekst een belangrijk zoekwoord te plaatsen. Om het voorbeeld van telefoons te gebruiken kunt u de linktekst gebruiken: “Mobieltjes” of “mobiele telefoons”. De ankertekst, in dit geval een belangrijk zoekwoord geeft meteen een indruk over welk onderwerp het gaat op de pagina die je gaat bezoeken. Het is niet alleen goed voor de bezoeker. Ook Google zal het waarderen en zal aan de betreffende pagina meer vertrouwen toekennen (thrustbuilding). Let wel op dat niet alle links dezelfde ankerteksten hebben en naar dezelfde pagina linken. Variatie in linkbuilding is altijd goed. Zowel voor de bezoeker als ook voor de zoekmachines.

Linkbuilding starten

Analyseer uw site voordat u begint met linkbuilding. Het is belangrijk om te weten hoe uw site op dat moment presteert in de zoekmachines. Welke websites een link naar uw site hebben en welke waarde deze sites hebben. Bovendien is het nuttig om te onderzoeken of de zoekmachines van deze site / links op de hoogte zijn. Meld desnoods de pagina van de linkende website opnieuw aan bij de zoekmachines. Zijn er links afkomstig van linkfarms of van dubieuze websites dien dan een verzoek voor verwijderen in bij de betreffende beheerder. Bepaal ook of de backlink wel op een gerelateerde pagina of website staat.

Correct linken

Een link building campagne, mits correct uigevoerd, kan voor uw website op de lange termijn voordelen opleveren. Met name in de zoekresultaten van de zoekmachines.

Linkbuilding campagne

Een goed doordachte linkbuilding campagne is onmisbaar om de linkpopulariteit en daarmee de ranking in de zoekmachines te verhogen. Het is dan ook belangrijk dat de volgende stappen goed doorlopen worden.
Analyseer zowel de backlinks (van externe websites inkomende links) als ook de outbound links (van uw website naar externe websites). Om het aantal backlinks te vinden kunt u de (gratis) tools van Google en Yahoo gebruiken. Type hiervoor in het zoekveld het volgende in:
www.uwsite.nl –site:uwsite.nl
Opmerking: de gegevens zijn onnauwkeurig!

Concurrentie analyse

Onderzoek naar de backlinks van uw concurrenten levert vaak verrassende resultaten op. Als websites met een hoge PR-waarde en autoriteit naar de concurrent linken, probeer dan een link naar de eigen website te krijgen via diezelfde websites.
Wederkerige links (reciprocal links) hebben over het algemeen niet veel waarde. Tenzij de linkende website een hoge PR waarde en een hoge authoriteitswaarde heeft. Wees echter voorzichtig met wederkerige links. De linkende website moet absoluut relevant zijn met het onderwerp op de eigen website of webpagina. Doe dit niet uitsluitend exclusief en vooral ook niet te vaak.
Controleer of de linkende webpagina’s voorkomen in de zoekmachines. Zo niet, meldt deze dan aan volgens de richtlijnen van de betreffende zoekmachine.

Linkpopulariteit verhogen

Het is altijd goed om externe links te hebben die naar de eigen website of een specifieke pagina binnen de website verwijzen. Maar, let op! Net als het fenomeen “keyword stuffing” kennen we ook “link stuffing”. Als er op zeer korte termijn grote hoeveelheden links naar uw website gerealiseerd worden kan dit duiden op spam. Let wel: kan! Als uw website voor mobiele telefoons in 2 weken tijd duizenden links krijgt, dan is dit onnatuurlijk. Echter, als een wetenschapper een nieuw geneesmiddel heeft ontwikkeld dat kanker kan genezen, dan kunnen er tienduizenden links binnen een gerealiseerd worden door andere wetenschappers, universiteiten, ziekenhuizen, artsen, etc. In dat geval is het geen spam.

Vermijd linkfarms

Linkfarms zijn eigenlijk simpele webpagina’s waar alleen links naar andere websites te vinden zijn. Meestal is er geen andere content aanwezig. De website waarnaar verwezen wordt hebben over het algemeen geen enkele relatie met elkaar, laat staan productrelaties. De meeste linkfarms hebben van de zoekmachines al een penalty ontvangen. Vermijd altijd een link op deze sites. Het kan ook voor uw site een penalty opleveren. Links op dit soort websites zijn bovendien zonder waarde.
Bij interne linkbuilding is het natuurlijk ook opletten geblazen. Voorkom in ieder geval dat de zoekmachines uw eigen website of een pagina beoordelen als linkfarm. Plaats nooit meer dan 100 links op 1 pagina van uw website; ook geen interne links!

Koop nooit links

Het kopen van links om de eigen website te promoten kan hetzelfde effect hebben als een linkfarm. Uitzonderingen zijn hier natuurlijk wel. Startpagina’s en startpagina dochters zijn gerelateerde websites die veelal gericht zijn op 1 enkele categorie van producten. Natuurlijk bevinden zich in deze groep aanbieders ook “zwarte schapen”. Wees daarom alert en check of de betreffende website geen penalty van de zoekmachines heeft.