Wetgate scannen


Kabels in smalfilm

Wetgate scannen wordt toegepast om tijdens het overzetten van smalfilm naar DVD kabels en craquelé in smalfilms zoveel mogelijk op te heffen. Kabels in oude films zijn een veel voorkomend probleem. Het zijn krassen over de lengte van de smalfilm. Kabels worden onder andere veroorzaakt doordat de smalfilm werd afgespeeld op een vervuilde filmprojector. De tweede oorzaak waardoor kabels kunnen ontstaan is de automatische filminleg van sommige projectoren. Door gebruik te maken van wetgate scannen worden kabels helemaal of grotendeels onzichtbaar. Uiteraard is het resultaat afhankelijk van de mate van beschadiging. Wetgate scannen heeft ook als groot voordeel dat de meeste stofjes van de smalfilm verwijderd worden voordat deze gescand wordt. Of het nu gaat om 16mm, Super 8 of om 8mm naar DVD over te zetten, met wetgate scanning bent u altijd verzekerd van het allerbeste resultaat.

Craquelé of haarscheurtjes

Craquelé of krakeleren is een verschijnsel dat we ook kennen van oude schilderijen. Het zijn kleine scheurtjes of barstjes die wijzen op ouderdom. Het kan veroorzaakt worden door een onjuiste verhouding tussen het pigment en het bindmiddel. Craquelé in smalfilms wordt enerzijds veroorzaakt door de trekkracht die op de film wordt uitgeoefend tijdens het afspelen. Anderzijds spelen ouderdom van de smalfilm, uitdroging en krimp van de emulsie ook een grote rol bij de vorming van haarscheurtjes. Deze beschadigingen zijn blijvend. Door de wetgate scan methode worden ze echter minder zichtbaar en soms zelfs onzichtbaar.

Wetgate scannen

Wetgate scannenOp de afbeelding hiernaast is te zien hoe de smalfilm door de module geleid wordt. Op deze module zitten twee viltrollen die een sponsachtige werking hebben. De rollen worden in een sterk vluchtige chemische film reinigingsvloeistof gedompeld. De smalfilm wordt aan beide kanten voorzien van deze vloeistof. De reinigingsrollen verwijderen tevens stofjes en andere verontreinigingen van de film. De rollen draaien in tegengestelde richting van de film en gaan maximaal 5 uur mee . Daarna wordt de reinigingsmodule voorzien van nieuwe reinigingsrollen.

Wetgate scanning

Natte filmaftasting is de eigenlijke betekenis van Wetgate Scanning. Tijdens het nat aftasten van de smalfilm worden kabels en “zwarte regen” beperkt tot een minimum. Tijdens het Wetgate scannen wordt een zeer vluchtige chemische film reinigingsvloeistof op de film aangebracht en in de beschadigingen gedrukt. Bijkomende voordelen van het Wetgate scannen is dat de meeste stofdeeltjes verwijderd worden en dat het beeld meer helderheid krijgt en kleurrijker wordt. De belemmerende werking op de lichtreflectie wordt door wetgate scannen bijna helemaal weggewerkt. Super 8 naar DVD overzetten via Wetgate scanning levert in de meeste gevallen een subliem resultaat op. De toeslag voor Wetgate Scannen is € 0,30 per minuut.

Bestel een gratis proef DVD om onze Wetgate Scanning te beoordelen!