Smalfilmscanner


De telecine recorder of smalfilmscanner van Media Exclusive is onder andere uitgerust met een Hitachi HV 30P industriële laboratorium camera. Deze camera wordt in een aantal professionele smalfilmscanners gebruikt zoals bijvoorbeeld ook in de MWA Flashscan. Deze scanner van MWA Nova is ook voorzien van een Hitachi HV-D30 camera. Over de kwaliteit van de diverse scanners doen wij geen uitspraken. In Nederland zijn er slechts een handvol bedrijven die een goede kwaliteit kunnen leveren.
De camera vormt samen met de mediaconverter het hart van de scanner. Wij gebruiken een professionele converter van Grass-Valley; een converter die ook in de Holywood studios gebruikt wordt. Media Exclusive levert in dat opzicht de beste prijs/kwaliteit verhouding voor het omzetten van uw 8mm of Super 8 smalfilm naar DVD.

Smalfilmscanner met de Hitachi HV-D30

Smalfilmscanner met Hitachi HV-D30 3CCD HR cameraOptisch systeem: 3 CCD 1/3” RGB met elk 470.000 pixels (beeld elementen)
Hitachi-HV-D30Kleursysteem: PAL
Horizontale resolutie: 800 beeldlijnen
Pixel klokfrequentie: 14.1875 Mhz
Signaal/ruisverhouding: 62db
Uitgangen: DV, Y/C, RGB, Y/R-Y/B-Y, Composite
Interface: RS 232
Converter: 12 bits A/D

Genlock

Genlock voor synchronisatie van projector en cameraGenlock voor synchronisatie van projector en cameraDoor gebruik te maken van een speciaal voor onze smalfilmscanner ontwikkelde Genlock wordt de besturing van zowel het projectorgedeeldte als ook de opnamecamera gesynchroniseerd. Hierdoor is het mogelijk om van ieder afzonderlijk beeldje van de smalfilm als het ware een foto te maken. De belichtingstijd wordt verkort naar 1/500ste seconde. Bewegingsonscherpte door een slechte beeldstand wordt hiermee vermeden. De Genlock zorgt er tevens voor dat de camera middels het videosignaal het projectorgedeelte bestuurd en beiden daardoor exact synchroon blijven lopen waardoor het bekende flikkeren nu definitief tot de verleden tijd behoort.

Macrolens

Om een zo groot mogelijke scherpte van het oorspronkelijke beeldmateriaal te kunnen garanderen maken wij gebruik van een macrolens zonder prisma. Omdat zowel de camera als ook de lens niet over een dergelijk prisma beschikken wordt de film ná het scannen op de montage-pc gespiegeld. Door deze methode toe te passen wordt elk kwaliteitsverlies vermeden zodat de klant steeds over een zeer hoogwaardig eindproduct beschikt.

LUMILED HQ lichtbron

Lumiled HQ koudlichtbronLumiled HQ koudlichtbronDoor gebruik te maken van een speciaal voor telecine ontwikkelde koudlichtbron is er absoluut geen hotspot meer in de film. Een film die in een oorspronkelijke projector afgespeeld werd kreeg te maken met kortstondige vervormingen. Immers, op het moment dat de film langs het vernster liep werd deze door een lamp van 100 of 150 Watt beschenen. Iedere amateur weet dat deze lampen zeer veel warmte ontwikkelen. De film trok hierdoor kortstondig iets krom en kromp daarna weer. Als dit vaak gebeurt ontstaan er scheurtjes in de film of zal de perforatie op termijn defect raken. Bleef de film om een of andere reden even vasthangen dan smolt de film letterlijk voor de ogen van de gebruiker.
Als de film in onze scanner om welke reden dan ook vastloopt zal er niets met het oorspronkelijke materiaal gebeuren. Omdat alle smalfilms onder verschillende omstandigheden zijn opgenomen hebben wij gekozen voor een regelbare LUMILED HQ lichtbron. Hierdoor zijn wij in staat om licht overbelichte films toch nog in een goede kwaliteit om te zetten (dit is uiteraard niet het geval bij zeer sterk overbelichte smalfilms).