Smalfilm naar DVD

U wilt toch ook uw Smalfilm naar DVD in een hoge kwaliteit laten overzetten? Media Exclusive zet uw kostbare oude smalfilms met de meest professionele apparatuur en de grootst mogelijke zorg over naar DVD. Oude herinneringen blijven op digitale media zoals DVD, Blu Ray (bij 16mm) of harddisk blijvend bewaard voor het nageslacht. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht om video naar DVD over te laten zetten.

Informatie aanvragen Media ExclusiveU hebt nog oude smalfilms in uw bezit?
U wilt toch ook een hoge kwaliteit als eindresultaat?
U wilt een eerlijke prijs?
Vraag dan nu meer informatie bij Media Exclusive.

Media Exclusive digitaliseert de volgende smalfilmformaten:

 • Smalfilm naar DVD, de filmformaten8mm
 • normaal 8
 • singel 8
 • dubbel 8
 • Super 8
 • 16 mm
 • Super 16
 • Ultra 16
 • 35mm (bioscoopformaat)
  Alle genoemde formaten met of zonder geluid
  (1 of 2 sporen, magnetisch of optisch).

Smalfilm digitaliseren

Verreweg de meeste mensen laten hun smalfilms digitaliseren en naar DVD overzetten omdat het veel gemakkelijker is om deze oude films via DVD op een televisie te bekijken. In veel gevallen is ook de oude projector defect en zijn er geen onderdelen meer te krijgen. En soms is het ook gewoon te lastig om alles op te bouwen om de smalfilms te tonen. Bovendien is het gemakkelijk om van een DVD een kopie te maken en familie en vrienden te laten meegenieten van deze oude beelden.  Smalfilm digitaliseren en naar harddisk overzetten behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Onze DVD’s worden niet beveiligd tegen kopieren. Het zijn tenslotte uw films. U kunt zo veel kopieën maken als u wilt.

In de meeste gevallen bezitten mensen alleen maar kleine filmrolletjes die slechts 3 à 4 minuten film bevatten. De lol is er dan snel van af als iedere keer teruggespoeld moet worden en een nieuw rolletje in de projector gaat.

Wat is smalfilm

Smalfilm naar DVD. Verschillen tussen Super8 en 8mmSmalfilm is de verzamelnaam voor fotografisch beeldmateriaal smaller dan 35mm (bioscoop filmformaat). De formaten die in het verleden gebruikt werden zijn:

De meest gebruikte smalfilm formaten na de tweede wereldoorlog door consumenten zijn 8 milimeter en Super8 film. Voor de oorlog was 16mm het meest gebruikte formaat.


Hoe moet ik smalfilms bewaren

In de meeste gevallen zullen 8mm, Super 8 en 16mm smalfilms (mits droog en donker bewaard) de huidige generaties overleven. Over deze "houdbaarheid" van kostbare oude films is veel geschreven, maar één ding is zeker. Iedere film zal op de duur aangetast worden. Digitaal of Super 8, VHS of 8mm. Geen enkele film is een eeuwig leven beschoren. Het is daarom noodzaak om het overzetten van uw oude smalfilm naar DVD nu te laten uitvoeren voor het te laat is.
Om de oude films langdurig goed te bewaren is een geconditioneerde ruimte een vereiste. Maar wie beschikt daar over? Vrijwel niemand. Het is daarom belangrijk dat u het kostbare beeldmateriaal donker bewaard in een droge ruimte. Let er vooral op dat de film niet blootgesteld wordt aan (fel) daglicht. Een filmblik of een kunststof filmrolhouder is voldoende om de inwerking van daglicht te beperken. Laat daarom uw 8mm naar DVD overzetten nu het nog kan.

Smalfilm naar DVD via Wetgate scanning

Wetgate scanning betekent eigenlijk: natte filmafstasting. Tijdens het “nat” aftasten van de smalfilm  worden de zogenaamde kabels en “zwarte regen” tot een minimum beperkt. Wetgate scannen heeft ook als voordeel dat het filmbeeld kleurrijker en helderder wordt. Krassen en haarscheurtjes in de emulsie van de film belemmeren de reflectie waardoor ook de kleur en helderheid afnemen. Door de smalfilm professioneel nat af te tasten wordt er vloestof in krassen en haarscheurtjes gedrukt waardoor het oppervlak van de film weer een geheel wordt. Wetgate scanning kan op alle filmformaten toegepast worden. Met de Wetgate scanmethode garanderen wij de hoogst mogelijke kwaliteit om uw Super 8 naar DVD over te zetten.

Smalfilm digitaliseren voor verdere bewerking

Wilt u het gedigitaliseerde beeldmateriaal zelf nog verder bewerken dan kunt er beter voor kiezen om de films op een externe harddisk te laten schrijven als AVI of MOV file(s). Media Exclusive digitaliseert uw oude films professioneel en tegen een zeer betaalbare prijs. Wij kunnen onder andere AVI en MOV formaten leveren die geoptimaliseerd zijn voor diverse softwarepakketten zoals:

Uiteraard is het ook mogelijk om een DVD verder te bewerken mits de bewerkingssoftware daarvoor geschikt is. U kunt dan de VOB files die een DVD bevat rechtstreeks importeren in de tijdlijn of bin.

Hoelang kan ik een smalfilm bewaren?

Dat kan niemand exact voorspellen. Het is immers van veel factoren afhankelijk.
Temperatuur en vochtigheidsgraad spelen een cruciale rol als het gaat om het archiveren. Bij veelvuldige en plotselinge temperatuurschommelingen kan de smalfilm gaan krimpen waardoor de perforatie afwijkingen vertoont en de tanden van het transportmechanisme niet meer optimaal kunnen functioneren.
Uw film kan ook worden aangetast door schimmels. Dit euvel treedt op wanneer het filmmateriaal op een vochtige plaats wordt bewaard. De emulsie is immers van organisch materiaal. Schimmels hebben een etsende werking en dringen tot diep in de emulsie door. Hierdoor worden de beelden minder doorzichtig.

De beeldkwaliteit kan ook veranderen door chemische processen. Kleur, contrast en helderheid  zullen in de loop der jaren afnemen.

Uitgebreide informatie over smalfilm conservering vindt u op de website van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Zeker is, dat de kwaliteit van organisch filmmateriaal achteruit gaat. De vraag is alleen wanneer. Laat daarom uw kostbare smalfilm naar DVD overzetten of naar een ander digitaal medium nu het kan. Het digitaliseren is verhoudingsgewijs veel goedkoper dan het opnemen en ontwikkelen van een smalfilm.
Uw kostbare oude 8mm, Super 8 of 16mm smalfilm naar DVD. Nu vanaf 75 eurocent per minuut. Zie ook onze prijslijst.

Lees meer over telecine (overzetten van smalfilm naar DVD of videotape).

Startpagina > Smalfilm naar DVD

 
delen op facebook

Deel deze pagina op:

Media Exclusive BV
Akerstraat 33
6466 HA kerkrade
KvK 59466677
 

sitemap