Super 8 telecine


De verzamelnaam voor het omzetten van fotografisch filmmateriaal is Telecine . Zoals bijvoorbeeld het overzetten van 35mm bioscoopfilms. Deze films zijn oorspronkelijk opgenomen met een framerate van 24 beeldjes per seconde. Ook het overzetten van bijvoorbeeld 8mm naar DVD wordt in vaktermen telecine genoemd.
Oude films zijn opgenomen met een afwijkende framerate (aantal beeldjes per seconde). Sommige films met 24 frames; maar om kosten te besparen werden de meeste films opgenomen met een framerate van 18 of soms met 16 2/3, 15 of 12 beeldjes per seconde. Door deze afwijking ten opzichte van de huidige frame-rate van 25 beeldjes per seconde ontstaat bij het overzetten met consumenten apparatuur flikkering van het beeld. Bovendien speelt het slippen van de film en de aandrijfriem en de afwijking van de vlinder een rol hier in. Vrijwel alle filmmaatschappijen gebruiken de telecine techniek om de op fotografisch materiaal opgenomen beelden te digitaliseren en vervolgens op DVD, Blu Ray of ander digitaal medium over te zetten.

Telecine uitsluitend in topkwaliteit

Media Exclusive kan diverse smalfilmformaten zoals 16mm, Super 16, 8mm en Super 8 naar DVD, Blu Ray of digitale videotape overzetten.
Hoewel veel mensen over een DVD-speler beschikken, zijn er ook klanten die de telecine van hun kostbare oude smalfilms liever uitgevoerd zien op een (digitale) videotape. Digitale videotapes zijn nog steeds het beste medium om uw films te bewaren. Sommige bedrijven beweren dat er bij het wegschrijven naar MiniDV slechts een datastroom van 3,2 Mb per seconde behaalt kan worden. Onzin. Zelfs met de laatste nieuwe versies van de Firewire worden snelheden behaalt van 3,2 Gb per seconde; dus duizend keer zo veel. Door gebruik te maken van GrassValley hardware zijn wij in staat om nog hogere datastromen te genereren. Voor digitale tapes is dit ideaal. Voor een DVD heeft dit echter geen toegevoegde waarde. De maximale datastroom van een DVD is immers beperkt tot ± 8 Mb per seconde. Bij een hogere datastroom begint de DVD speler te haperen.

8mm telecine

Een oude film is vaak van onschatbare waarde. Beelden van de oprichting van een bedrijf. De introductie van het eerste product. De opening van een vestiging.
Maar ook de huwelijksfilm van opa en oma. Jezelf weer zien opgroeien. Noem maar op. Iedereen hecht waarde aan deze oude films. Echter: de kwaliteit gaat steeds verder achteruit.
Er zijn inmiddels tal van bedrijven die 8mm telecine uitvoeren voor consumenten. Net zoals in iedere branche zijn er bedrijven die een uitstekende kwaliteit leveren. Helaas zijn er echter ook ‘bedrijven’ die het niet zo nauw nemen met de kwaliteit. Gevolg: u hebt een film die het bekijken niet waard is of u moet de smalfilms opnieuw laten overzetten door een professioneel bedrijf. Dus dubbele kosten.
Wij leveren een perfecte kwaliteit als het gaat om het digitaliseren van oud beeldmateriaal. Met of zonder digitale nabewerking. Uw authentieke films worden door ons vakkundig bewerkt en opgeslagen op een medium van uw keuze.

HD: Nooit doen, tenzij ....

Full-HD (High Defenition) heeft een resolutie van 1920 X 1080 pixels en een beeldverhouding van 16:9. Breedbeeld dus. De verhouding van 8mm is 4 : 2,75 en van Super 8 smalfilm 4 : 2,94. Dus nagenoeg 4:3.
Wordt de film nu in breedbeeldformaat ingescand op de volle breedte dan moet men inzoomen (zoals bij de nieuwe Flashscan HD van MWA). Hierdoor gaat ongeveer 25% aan beeldmateriaal verloren. Beeldinformatie aan de boven- en onderkant van de film. Op deze manier worden veel mensen op de films als het ware “onthoofd”. Het beste resultaat wordt verkregen bij de originele verhoudingen. Bij onjuist gebruik van een HD camera worden de beelden bovendien korrelig. Men kan namelijk niet oneindig door blijven gaan met vergroten. Indien de film van uitzonderlijke kwaliteit is en er volledig wordt opgenomen kan het resultaat uiteraard in sommige gevallen beter zijn. Vraag naar de mogelijkheden om uw oude film in HD kwaliteit te digitaliseren.